Forside     Fakta om Århus

                                                                            

Østjyske Millionby

 Fakta d. 1. januar 2008

Kommuner:   Århus, Randers, Syddjurds, Norddjurds, Favrskov, Skanderborg, Odder, Silkeborg, Horsens, Vejle, Fredericia, Kolding, Haderslev, Hedensted, Vejen, Billund, Middelfart.

Samlet indbyggertal:   1.212.781.   Areal:   9.997km²

 "Den Østjyske millionby" eller "Byregion Østjylland" er et bybælte, der går fra Randers i nord til Haderslev i syd. De 17 kommuner,  der ligger indenfor området, er udpeget af  miljøministeriet og transportministeriet som en byregion lig hovedstadsområdet. Området er endnu ikke vokset fuldstændig sammen, men de forskellige byområder, store som små, ligger meget tæt  langs motorvej E45, hvilket fremgår tydeligt af satellitbilledet foroven.  
De 17 kommuner er alle med i et nyt samarbejde med staten, der går ud på at udvikle området samlet i stedet for at den enkelte kommune bygger nyt uden at se den store østjyske sammenhæng. Århus er et naturligt kraftpunkt og den centrale nerve i dette byområde  i kraft af sin størrelse og førende position på alle områder, men i det hele taget er hele østjylland en stor magnet lige fra at skaffe jobs til stigende indbyggertal.
Især det stærkt stigende indbyggertal medvirker til væksten i området,  Århus er med en vækst på gennemsnitligt 2.500 om året i de sidste 25 år den by der vokser med flest, mens byer som horsens og Silkeborg har en vækst på omkring 1.000 om året,  i snit vokser de 17 kommuner med omkring 10.000 nye borgere om året. Fra 2007 til 2008 voksede området med 10.400.     
Hvis denne vækst fortsætter, som alle prognoser tyder på, vil området indenfor få årtier have næsten ligeså mange indbyggere som hovedstadsområdet.

 

Til toppen